Ny cancermedicin provas på Karolinska

Patienter som lider av svår njurcancer kommer inom kort att kunna behandlas med en ny typ av målsökande cancermedicin. Som en del i ett internationellt forskningsprojekt med 100 deltagare har en studie på 15 svenska patienter startats på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Enligt professor Pavel Pisa, ansvarig för njurcancervården på Radiumhemmet på Karolinska kan den nya mnetoden innebära en markant förbättring för många cancersjuka. Det nya läkemedlet verkar genom att det blockerar cancercellens möjligheter att växa och sprida sig i kroppen - utan att de friska cellerna skadas.

Studien beräknas pågå i ungefär ett års tid.

Varje år drabbas runt 900 svenskar av den mycket allvarliga cancerformen njurcancer. Ungefär varannan kan botas genom kirurgi, medan resten egentligen saknar behandling överhuvudtaget. Så har det i alla fall varit hittills, för nu anas nya möjligheter

Den nya medicinen beskrivs som ”målinriktad terapi” - det innebär enkelt uttryckt att cancercellens möjligheter att växa och sprida sig blockeras - utan att de friska cellerna skadas.

Diagnoser som hittills varit dödliga - kan inom överskådlig framtid istället bli betraktade som kroniska - ett stort nytt hopp för de allra svårast sjuka, säger professor Pavel Pisa till Radio Stockholm.

Utomlands är forskningsresultaten hittills mycket lovande. Totalt är ett hundratal patienter i sex länder med i studien. Till skillnad från cellgiftbehandling som ges i perioder med vila emellan - ges den här medicinen dagligen - och i svenska delen av studien med 15 deltagare på Karolinska ska man försöka få reda på följderna av det för den enskilde patienten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".