Skolor och förskolor brister i bullerförebyggande arbete

Det är stora brister på skolor och förskolor i det förebyggande arbetet mot buller. Det visar de inspektioner som Arbetsmiljöverket har gjort. I stort sett alla besöka skolor och förskolor i Stockholm får nu krav på sig att rätta till bristerna.

På Lärkstadens förskola på Östermalm jobbar Anna Söderlund och hon säger att det är jobbigt med bullret.

- Jag kan känna mig ganska trött på ljud, att jag behöver ha lugn och ro när jag kommer hem, att det ska vara tyst när jag kommer hem. Man är mätt på ljud efter en dag på förskolan, säger Anna Söderlund till Radio Stockholm.

På Lärkstadens förskola jobbar man förebyggande, men Arbetsmiljöverkets granskning visar att det finns mycket att göra på förskolor och skolor man besökt.

Av totalt 67 undersöka förskolor och 15 undersökta skolor i Stockholms och Uppsalas län, får nästan alla krav på sig. Totalt är det 193 krav på åtgärder som Arbetsmiljöverket nu riktar till skolorna och förskolorna. I de allra flesta fall handlar det om att man inte har kartlagt och bedömt riskerna med buller och således heller inte gjort något åt det. Men det är också vanligt att den chef som är ansvarig saknar kunskap om hur bullret påverkar personalens och barnens hälsa.

Resultaten av besöken är oroväckande, säger Åke Johansson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

- Det kan ju inte bli en helt tyst miljö men däremot kan man dämpa bullret rejält. Det är dit vi vill komma, att man vidtar åtgärder som effektivt dämpar bullret, säger Åke Johansson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket till Radio Stockholm.

Nu har skolorna och förskolorna tre månader på sig att redovisa vad man gör, innan det kan bli aktuellt med föreläggande om vite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".