Svårt hjälpa missbrukare på Sergels Torg

En stor del av de missbrukare som rör sig på Sergels torg i centrala Stockholm har tidigare varit föremål för insatser från olika myndigheter - men utan att det gett något bestående resultat. Det visar en studie som gjorts vid Preventionscentrum i Stockholms stad.

- När många inte har någon erfarenhet av arbetslivet, har väldigt bristande socialt nätverk, då är det också väldigt svårt att nå bestående drogfrihet under de här omständigheterna, säger projektledaren Olli Puhakka till Radio Stockholm.

De flesta av de missbrukare som rör sig runt Sergels Torg, också kallat Plattan i Stockholm är män. Studien omfattar nästan 600 personer som polisen betecknar som kända missbrukare och som rört sig på Plattan förra våren. Bara en knapp femtedel av dem är kvinnor.

200 personer har djupstuderats och rapporten ger en dyster bild av deras tillvaro. Många har varit omhändertagna av socialtjänsten redan som barn. Nästan ingen har något fast jobb och många är i praktiken hemlösa. Fem av sex har haft kontakt med rättsväsendet, enligt Olli Puhakka på Preventionscentrum i Stockholms stad.

- De flesta försörjer sig genom socialtjänstens försörjningsstöd som säkerligen inte riktigt räcker till drogerna utan då blir det en hel del kriminalitet och det blir kostsamt för samhället, säger Olli Puhakka.

Ungefär hälften av missbrukarna kommer från andra kommuner än Stockholm. Margareta Olofsson, vänsterpartist och socialborgarråd i Stockholm, vill därför se ett utökat samarbete med andra kommuner. Hon vill också utöka det så kallade lots-projektet - ett samarbete mellan staden, landstinget och polisen, som syftar till att få missbrukare från plattan i vård. Hittills har ungefär 40 personer valt att gå med i projektet, enligt Margareta Olofsson.

- Det var trögstartat, men när de väl testat och sett att vi menar allvar, att de faktiskt får komma in på avgiftning på en gång och att man inte kan spela ut polis och socialtjänst mot varandra så har antalet personer som vill vara med ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".