Nya kistplatser dröjer trots stor brist

Trots att bristen på begravningsplatser för kistgravar börjar bli akut i norra Stockholm kommer det inte bli någon ny sådan begravningsplats förrän tidigast om tre år. En grupp som drabbas av den här bristen är muslimer, som enligt traditionen inte kremerar sina döda. Enligt Ingela Lindh, stadsbyggnadsdirektör i Stockholm har staden planerat kistplatserna fel.

Hon sägar att staden förvisso har en stor kyrkogård där man klarar själva mängden, nämligen Strandkyrkogården i Skrubba i södra Stockholm. Men att man efter att den anlades insett att den ligger dåligt till. 

– Vi konstatera att den ligger på fel ställe i Stockholm. De som har det största behovet av kistgravar bor så långt bort i Stockholms Kommun man kan komma från den, nämligen i det allra nordligaste hörnet, säger Ingela Lindh, stadsbyggnadsdirektör i Stockholm till Radio Stockholm.

Som vi berättat tidigare råder det brist på så kallade kistgravar i den nordvästra Stockholm. Det drabbar de många muslimer som bor i området och som enligt seden inte kremerar sina avlidna.

Men trots bristen kommer det förmodligen att dröja minst tre år innan staden kan erbjuda mark för kistgravar till de boende där. Arbetet med en ny begravningsplats för cirka 2 000 kistgravar på Järvafältet har dragit ut på tiden. En motorcrossbana måste flytta och marken undersökas av militären.

– Hela Järvafältet är ju gammal statlig mark, gammal militärmark och har använts som övningsfält. Det gör att vi för att kunn anlägga en begravningsplats där måste vara säkra på att man när man börjar gräva där inte stöter på minor, säger Ingela Lindh, stadsbyggnadsdirektör i Stockholm till Radio Stockholm.

Varje år sker ungefär 500 gravsättningar med kistor i Stockholm, det är ungefär nio procent av alla begravningar. En siffra som lär öka i takt med att muslimerna i staden blir allt fler. Därför behövs en begravningsplats för kistgravar i norra Stockholm genast, enligt Mahmoud Aldebe, ordförande för Sveriges muslimska förbund.

– De räcker på något sätt inte för behovet. Man planerar inte för ökningen av antalet muslimer i länet, säger Mahmoud Aldebe till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".