Kronobergshäktet.

Nya häktesplatser försenas trots fullbeläggningar

Problemen med överfulla häkten i Stockholmsområdet fortsätter. I stort sett överallt är det fullbelagt och bygget av nya häktesplatser i Sala och Sollentuna, som ska lösa problemet, har försenats. Kjell Ahlin jobbar som stationsbefäl på Norrmalmspolisen. För honom är överbeläggningar en vardag. Nu hotas säkerheten på allvar, säger han.

– Både arbetsmiljön och säkerheten hotas. Det är både ett arbetsmiljöproblem och ett problem för den som blir gripen. Han blir irriterad, säger Kjell Ahlin.

Problem med överbelagda häkten har det, enligt Kjell Ahlin, varit sedan år 2000. När det är fullt på ett häkte tvingas polisen söka plats för den gripne på ett annat ställe och eftersom det är ont om platser i hela länet har det hänt att man tvingats åka ända till Uppsala eller Enköping.

Omhändertar inte berusade
Situationen leder till merarbete, när poliser tvingas ringa runt och leta häktesplatser. Samtidigt har det nu gått så långt att platsbristen lett till att poliser i yttre tjänst ibland inte omhändertar en berusad person som borde tas om eftersom det finns risk för att det blir bråk.

– Man väljer att in i det längsta att inte omhänderta personer som borde omhändertas. Det klart att det leder till mer bråk, säger Kjell Ahlin, stationsbefäl på Norrmalmspolisen.

Nya platser försenas
De totalt drygt 500 ordinarie häktesplatser som finns på Kronoberg, Huddinge och Österåker räcker långt ifrån till. Lösningen är nya häktesplatser som skulle öppna i Sala vid årsskiftet, men bygget har blivit försenat på grund av överklaganden i upphandlingen. Tidigast om ett år räknar Kriminalvården med att kunna öppna ett 80-tal nya häktesplatser i Sala.

Samtidigt har det nya rättscentrum, med minst 140 nya häktesplatser, som planeras i Sollentuna försenats, och invigs sker tidigast i början av år 2008. Fram till det att det finns nya häktesplatser så gäller det att bita ihop, säger Kjell Ahlin.

– Vi får stå ut så långt tid som det tar. Det är bara att jobba vidare. Rättegångsbalken tar inte hänsyn till hur många platser vi har, säger han.

Antalet häktesplatser i Stockholm

  • Kronoberg: 301 (+20)
  • Huddinge: 133 (+ 27)
  • Österåker: 85 (+10)
  • TOTALT: 519 (+57)

(Inom parentes: Platser inom polisarresten som används som häktesplatser.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".