Citybanan försenas

Citybanan, den planerade pendeltågstunneln under centrala Stockholm, blir försenad. Banverket räknar nu med att tunneln ska vara klar att tas i bruk först år 2013 - det är två år senare än det var tänkt. Orsaker är bland annat att miljötillstånd och diskussioner om finansieringen dragit ut på tiden.

Banverket ska försöka pressa tidplanen, men det är inte lätt, enligt Kjell-Åke Averstad, regionchef på Banverket.

– Vår bedöming är att det är tidigast 2013 så jag tror att det är väldigt svårt att hämta mer, men det är klart det får det fortsatta arbetet visa, säger Kjell-Åke Averstad, regionchef på Banverket till Radio Stockholm.

Citybanan är tänkt att lösa problemet med den så kallade getingmidjan - de två järnvägsspår söder om Centralstationen där alla pendeltåg och fjärrtåg måste passera. Enligt planerna skulle tunneln ha stått färdig år 2011, men så blir det alltså inte. Banverket bedömer nu att tunneln kan börja byggas i slutet av det här året om alla nödvändiga tillstånd är klara och i så fall stå klar 2013.

Ett villkor är att finansieringen är löst - i höstas blev det känt att den beräknade kostnaden för Citybanan stigit från cirka åtta miljarder till mellan 11 och 14 miljarder kronor. En förklaring är att ambitionerna i projektet höjts, enligt Kjell-Åke Averstad på Banverket.

För att Citybanan inte ska försenas ytterligare måste Banverket, Stockholms stad och landstinget senast i höst vara överens om finansieringen. Banverket ser nu över om det går att få ner kostnaderna.

– Alla inblandade är överens om att det här är det viktigaste projektet - inte bara i regionen utan i landet. Det är klart att vi måste väga nyttor och kostnader så att vi hittar det optimala sättet att genomföra det här projektet, men alla är fast bestämda att vi ska hitta en lösning och genomföra det här projektet, säger Kjell-Åke Averstad, regionchef på Banverket till Radio Stockholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".