Rå motsätter sig resning i Kärleksudden-fallet, trots nya vittnen

Trots att nya vittnen gett sig till känna i fallet med den 17-åring som sitter dömd för mordet på en 14-åring vid Kärleksudden i Sollentuna hösten 2004 vidhåller Riksåklagaren att 17-åringen inte bör beviljas resning.

Det skriver RÅ i ett yttrande till Högsta domstolen under torsdagen.

Riksåklagaren står alltså i det nya yttrandet fast vid sin tidigare ståndpunkt - det vill säga att den morddömde 17-åringen inte bör beviljas resning.

Det var hösten 2004 som ett bråk mellan två ungdomsgrupper vid Kärleksudden i Sollentuna urartade och en 14-årig pojke knivmördades. 17-åringen dömdes för mordet men har begärt resning eftersom nya fakta dykt upp i målet.

Sammanlagt finns i resningsansökan fyra vittnen som gett uppgifter som pekar mot att en annan person än 17-åringen kan ha begått mordet. Två av dem har hört personen erkänna mordet. De andra som gav sig till känna helt nyligen säger sig har sett samma person hålla i och göra sig av med knivar under mordkvällen.

Men Riksåklagaren menar att det står helt klart genom andra vittnens berättelser att personen som pekas ut av de fyra vittnena i resningsansökan inte kan ha begått mordet. RÅ påpekar också att ett av de nya vittnena hördes av polisen redan morgonen efter mordet och att han då lämnade helt andra uppgifter.

Därför motsätter sig Riksåklagaren resningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".