Avspärrningar på trottoarer utgör fara för synskadade

Bockar eller skyltar som spärrar av trottoarer och varnar för fallande snö och istappar ställer till stora problem för synskadade under vintertid.

I snöröjningstider är det inte ovanligt att Eva Johansson, ombudsman på Synskadades riksförbund i Stockholms stad, får samtal från medlemmar som råkat ut för olika olyckor.

– Det kan handla om bockar och skyltar som synskadade går på eller att de fått snöklumpar i huvudet. Under de två år som jag har jobbat har det inte hänt några allvarligare olyckor, men det är inte kul när folk ringer och säger att de fått en stor snöhög i huvudet när de varit ute och gått, säger Eva Johansson, ombudsman på Synskadades riksförbund i Stockholms stad.

Ökat antal anmälningar
Också på trafikkontoret i Stockholms stad har man märkt att många reagerar över de avspärrningar som sätts upp på trottoarerna.

– Vi har fått ett ökat antal anmälningar som gäller att dessa anordningar står för länge. Det är inte bara synskadade som drabbas utan även snöröjningen och gångtrafikanter som tvingas ut i gatan, säger Mats Freij, informatör på trafikkontoret i Stockholms stad.

Problemet är svårlöst. Stockholms stad har undersökt om det går att bötfälla husägare som låter avspärrningarna stå kvar för länge, men eftersom husägarnas syfte är att skydda gångarna är det svårt, säger Mats Freij.

Brist på plåtslagare
Enligt Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna Stockholm, är ett grundläggande problem att det råder brist på plåtslagare som kan röja snö på taken. Förbundet för diskussioner både med staden och plåtslagarna om hur man ska hantera situationen.

Men Christer Jansson erkänner att det är svårt att göra trottoaravspärrningarna handikappvänliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".