Modell för riskbedömning kan rädda liv

För att kunna göra bättre riskbedömningar när kvinnor varit utsatta för hot och våld från en partner använder sig Södertörnspolisen som första och än så länge enda polisdistrikt i länet av den så kallade SARA-modellen, ett verktyg som ska leda till bättre riskbedömningar.

Måndagen den 13 februari hittades en 48-årig kvinna död i vasastan. Kvinnans sambo sitter nu häktad misstänkt för mord. Mannen hade bara några timmar innan kvinnan hittades död tagits in på förhör misstänkt för kvinnofridsbrott men släpptes efter förhör.

När kvinnor utsätts från våld och hot från sin partner är det viktigt att polisen och andra myndigheter kan göra rätt bedömning av hur farlig mannen är.

Sara-modellen är enkelt uttryckt är en checklista som kan användas för att bedöma risken för att slagna och hotade kvinnor ska utsättas för våld från sin partner i framtiden. Tidigare kriminalitet, drog missbruk och psykiska besvär är några av de områden som beaktas när riskbedömningen görs.

Annika Frisk på Kvinnorrådgivningen i Botkyrka har arbetat med våldsutsatta kvinnor i tio år och hon tycker att Sara-modellen är ett bra verktyg.

Sara-modellen har sitt ursprung i Kanada och har sen några använts också här i Sverige. Sen ett och ett halvt år tillbaka och fram till slutet av 2006 används metoden av Södertörnspolisen i en försöksverksamhet. Annika Frisk tror att användandet av Saramodellen räddat liv.

Liksom Annika Frisk tror Lars Widén som är chef för Södertörnspolisen brottsoffergrupp att användandet av sara-modellen räddat liv och han tror på en framtid för metoden som han betecknar som suverän. Klas Beskow, kriminalchef på Södertörnspolisen, är mer återhållen och hänvisar till kommande utvärderingar, men även han tror på en framtid för Sara-modellen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".