Pengar saknas till nya livsmedelskontroller

Från årsskiftet har kommunerna fått nya krav på sig när det gäller livsmedelskontroll. Men både pengar och personal saknas och många kontroller kommer inte att bli gjorda.

Det är nya EU-regler som ligger bakom den nya lagen om livsmedelskontroll. Från den första januari i år skall kommunerna granska betydligt fler än tidigare. Kravet gäller nu förutom nya anläggningar som hanterar livsmedel och såna som fått klagomål, även ombyggnationer.

Alla förskolor med eget kök måste kontrolleras, liksom dagbarnvårdare, hemtjänst och privatpersoner som hyr ut bed and breakfast, och det handlar inte bara om lokalerna utan hela verksamheten.

Södertälje har exempelvis 2 900 arbetstimmar avsatta i år för såna här kontroller. 450 objekt ska kontrolleras, och en beräkning visar att det skulle gå åt 18 000 timmar för att göra alla kontroller som lagen kräver. Miljönämnden har begärt extra pengar men ännu inte fått något besked från kommunstyrelsen. Och förhållandet är detsamma i dom flesta kommunerna i länet.

Tanken var att dom här kontrollerna skulle avgiftsbeläggas, att det alltså inte skulle bli någon extra kostnad för kommunerna, men det kommer att dröja till nästa år. Det kan alltså bli ett rejält glapp i kommunernas kontroller under 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".