Busstidtabeller kan få göras om i Stockholm

SL tittar nu på möjligheterna att göra om busstidtabellerna i innerstan. Sen försöket med trängselavgifter startade så har det blivit betydligt lättare att köra buss i innerstan. Det gör att bussarna blir för tidiga till hållplatserna och får stå och vänta.

– Allting hänger ihop, ändrar du i en tidtabell måste du naturligtvis ändra i chaufförernas scheman och de avlöser varandra,. De kan växla mellan olika linjer, så du kan liksom inte ändra i en llinje bara, säger Maria Adolfsson, presschef på SL.

Sedan trängselskatteförsöket inleddes i början av januari har biltrafiken i innerstaden minskat med ungefär 25 procent. Det gör att det går snabbare att ta sig fram för innerstadsbussarna - ofta kommer de före utsatt tid och får stå och ”vänta in” tidtabellen vid hållplatsen.

Därför undersöker nu SL om det går att ändra hur ofta bussarna ska gå. För att få riktigt rätt effekter genomför SL just nu analyser tillsammans med Busslink som kör bussarna i innerstaden, enligt Maria Adolfsson.

Hon säger att det är bättre att ändra tidtabellerna redan nu än att vänta och se om trängselskatteförsöket blir permanent.

– Vi är till för att resenärena ska kunna resa med oss på ett effektivt sätt och ävenb om det tar en stund och lite svettiga pannor att ändra det här. Om då flera tusental kan ta sig lite snabbare fram genom staden, då kan det väl vara värt det, säger Maria Adolfsson