Högt pris för svenska framgångar

Sveriges framgångar i fotbolls-VM har hittills kostat två miljarder kronor i förlorad arbetstid. Om Sverige går ända till final kan det blir dyrt för Moder Svea.
Fotbollslandslagets framgångar i VM må vara glädjande, men knappast hälsosamma för den svensk ekonomi. När folk sitter hemma eller på jobbet och tittar på TV i stället för att jobba gör de Sverige till ett något fattigare land. Professorn på Handelshögskolan Carl B Hamilton har räknat ut att varje svensk VM-match, som går under arbetstid, kostar mellan 1,2 och 1,3 miljarder kronor i produktionbortfall. Beräkningen bygger på att halva folket tittar på tv under två timmar i stället för att jobba. - Men säg att en fjärdedel av de som tittar efteråt jobbar igen den tid de förlorat så hamnar vi på en miljard, säger Hamilton. Hittills har Sverige spelat tre matcher, varav två på - för samhällsekonomin så dyrbara - vardagar. Därmed är två miljarder av vår BNP för alltid borta. Billig helgmatch Den kommande åttondelsfinalen mot Senegal är dock en bra affär för AB Sverige . - Det är en samhällsekonomisk vinst att matchen går på en söndag, säger Hamilton. Om Sverige skulle vinna mot Senegal och gå till kvartsfinal går den under midsommarhelgen, vilket givetvis är glädjande för alla som känner det minsta ansvar för svensk ekonomi. Men vid semifinalerna är det dags igen. Match på en vardag och ytterligare en miljard i sjön. Risken är också stor att intresset ökat ytterligare och att nu ännu fler tittar. Kanske ytterligare en halv miljard går förlorad från den BNP som ska betala våra pensioner, motorvägar och dagisplatser. I Hamiltons kalkyl finns dessutom bara Sveriges matcher medräknade. Men alla som befunnit sig på en arbetsplats de senaste veckorna vet ju att folk tenderar att kasta ett öga även på andra matcher. Prislappen för detta är okänd, men är förmodligen stigande ju längre Sverige håller sig kvar i turneringen och det allmänna intresset ökar. Vinst vid välmående Carl B Hamilton påpekar dock att allt inte är alldeles nattsvart. Det finns även ljusa sidor av svenska fotbollsframgångar. - Samhällsekonomin är inte bara kronor och ören. Folk blir glada och jobbar förmodligen bättre om Sverige vinner, säger han. Fotbollsframgångar innebär också bra reklam för Sverige och kan öka turismen och efterfrågan på svenska produkter. Och finalen går på en söndag. Då kan vi heja på våra svenska hjältar med gott samvete. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".