Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

(s) framåt - (m) bakåt i opinionsundersökning

Socialdemokraterna når sitt bästa resultat i en SCB-mätning sedan valet 1998, visar Statistiska centralbyråns majundersökning. Samtidigt når moderaterna sitt sämsta resultat. Avståndet mellan blocken har växt till tolv procent.
Den senaste partisympatiundersökningen från SCB visar att de borgerliga partierna har en lång backe att kämpa sig uppför fram till valet i höst. Socialdemokraterna och vänsterpartiet skulle tillsammans få mellan 52,4 och 54,5 procent av rösterna om det vore val i dag. Det borgerliga blocket c, fp, m och kd skulle få 40,6-42,6 procent. Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen. Tre förändringar är statistiskt säkerställda jämfört med senaste mätningen i november. Socialdemokraterna går upp från 39,9 procent till 43,1, moderaterna går ner från 23,8 till 21,9 och vänsterpartiet minskar från 11,4 till 10,4. Övriga förändrin gar är små. - Detta kan tyda på att det är kört i valet för de borgerliga partierna. Bara i den senaste Temo-mätningen är det borgerliga blocket inom slaghåll, säger professor Sören Holmberg från Göteborgs universitet. Persson vinner mitten Han har flera förklaringar till socialdemokraternas uppgång. Enligt SOM-institutets nya undersökning har vänsterblocket nu stöd av 60 procent av de väljare som ideologiskt placerar sig i mitten mot 34 för det borgerliga blocket. - Socialdemokraterna är starkare än någonsin i den gruppen. Persson har lyckats vinna i mitten, säger Holmberg. Sedan i november har också socialdemokraterna lyckats locka väljare från moderaterna, kristdemokraterna och vänsterpartiet samt främst från tidigare osäkra. Ett orosmoln för socialdemokraterna skulle dock kunna vara att partiet enligt SCB redan lyckats få 88 procent av sina potentiella väljare att vilja lägga sin röst på partiet. Lägst ligger miljöpartiet på 72 procent och folkpartiet med 75. Där finns potential att växa. Wetterstrand räddar mp? Holmberg pekar också på att allt fler väljare byter parti och bestämmer sig under de sista veckorna vilket också ökar möjligheten för de borgerliga partierna att vända, även om de aldrig ens varit i närheten av att ta igen ett så stort försprång som dagens. När de borgerliga partierna tog över regeringsmakten 1976 och 1991 hade de över 50 procent i SCB:s majmätning. Inte bara moderaterna noterar sin lägsta SCB-siffra sedan valet, utan även kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Mp ligger med 3,2 procent klart under riksdagsspärren. Mp:s nya språkrör Maria Wetterstrand skulle dock kunna rädda partiet, enligt Holmberg: - Om Maria Wetterstrand lyckas och kan få ut budskapet kan det gå. Unga kvinnor är deras starkaste väljargrupp. Men det blir tufft för dem. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".