Minskat droganvändande

För första gången på länge visar en stor undersökning på minskad droganvändning bland ungdomar. - Det finns goda chanser att vi lyckas få ned siffrorna till 80-talets nivåer, säger Björn Fries, regeringens narkotikapolitiska samordnare.
Det ska ske bland annat med hjälp av samordnad insats i storstäderna, där droganvändningen är vanligare än i landet i genomsnitt. - Vi vill göra en kraftig satsning på både det förebyggande arbetet och på rehabiliteringen. Där vi har stora brister i dag, säger Björn Fries. Några poliser på skolgårdarna vill han absolut inte se. Snarare ett arbete för generellt minskad tolerans för narkotika bland ungdomar, liknande den som fanns på 1980-talet då droganvändandet var nere i tre procent bland landets niondeklassare. - Då tyckte ungdomarna att det bara var töntar som knarkade, säger Björn Fries. Andelen 15-åringar som någon gång provat narkotika i någon form steg sedan stadigt under 1990-talet, dock utan att nå upp till 1970-talets nivåer på cirka 15 procent. Men årets siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) visar för första gången sedan 1991 på en minskning i droganvändandet - från tio procent bland pojkarna och nio procent bland flickorna i fjol till åtta procent för båda grupperna i år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".