Rådhusets t-banestation utrymd efter rökutveckling

Rådhusets tunnelbanestation fick utrymmas vid sextiden under måndagskvällen efter att det börjat ryka från ett tåg vid stationens perrong. Enligt Stockholms brandförsvar var det en överhettad tågmotor som orsakade röken.

Ingen person skadades efter rökutvecklingen i en vagn vid Rådhusets tunnelbanestation, men trafiken mellan Fridhemsplan och Kungsträdgården stoppades i flera timmar medan den skadade vagnen undersöktes. Strax efter klockan nio transporterades vagnen ut till depån i Rissne och trafiken kom igång igen.

Vagnen som började ryka är av samma typ som den vagn som brann i Rinkeby i maj förra året. Vagntypen har varit tagen ur trafik hela hösten av säkerhetsskäl. Under måndagskvällen och natten var därför var Statens haverikommission med och inspekterade vagnen. Haverikommissionen lämnade ärendet utan åtgärd, och Kenneth Hamberg på Connex pressjour tycker inte att resenärerna behöver vara oroliga för att åka med den här typen av vagnar.

Men Sekos klubb 119, som organiserar tunnelbaneförare och konduktörer, ser allvarligt på det inträffade. Vice ordföranden Jannis Konstantis säger att Connex borde invänta Haverikommissionens rapport om vad som orsakade branden vid Rinkebys tunnelbanestation innan man sätter in de äldre vagnarna i trafik igen.