Fortsatt uppåt i Stockholmshandeln

Handeln i Stockholm fortsätter att öka. Några tecken på att trängselskatten skulle ha inverkat negativt på handeln i stan går ännu inte att se.

Enligt preliminära uppgifter från Handelns utredningsinstitut ökade handeln med minst 4 - 5 procent under januari i de stora köpcentrum som finns inne i stan. På vissa håll är ökningen ännu större.

Bertil Moskowicz har en klädbutik i Västermalmsgallerian på Kungsholmen.

- Handelsmässigt så ökar vi hela tiden. Om det beror på att det går bättre och bättre för oss eller hela gallerian, det vet jag inte, men jag tror att hela gallerian ökar. Vi ser ingen minskning i gallerian i alla fall på grund av trängselskatter, säger han till Radio Stockholm.

Flera av de som arbetar i gallerian ger liknande svar. Lena Lindblom arbetar i Naturapoteket och inte heller hon har märkt någon minskning i kundtillströmningen sedan trängselskatten infördes.

- Nej, jag tycker inte att jag har märkt någon skillnad faktiskt, utan våra kunder är nog de som rör sig och bor i stan, som inte är bilburna, tror jag.

De första preliminära uppgifterna från Handelns utredningsinstitut, som följer hur handeln i Stockholm påverkas av trängselskatten, pekar alltså mot en fortsatt uppgång.

Ulf Rämme, detaljhandelsanalytiker på institutet, påpekar att det än så länge är för tidigt att dra några säkra slutsatser om vilka effekter trängselskatten fått - men själv är han inte särskilt förvånad över resultatet så här långt.

- De som bor innanför tullarna, de åker inte ut utanför tullarna och handlar för att göra sina inköp. Och gör de det, så gör de det inte under de tiderna när det är avgifter som gäller. Och tvärtom, de som bor utanför tullarna åker inte in och handlar varor innanför tullarna, säger Ulf Rämme.

Han tror att ökningen med 4 - 5 procent är i underkant och att den siffran kommer att stiga.

Ulf Rämme tror också att handelsmönstren kan komma att ändras något på grund av trängselskatten, det vill säga att fler väljer att handla på kvällar och helger - på tider när det inte tas ut någon trängselskatt.

Bertil Moskowicz är inte orolig. De flesta av hans kunder finns i närområdet, på Kungsholmen och i Bromma.

- Självklart så är det ju vägtullar från Bromma, men de kunderna är så nära så de kan promenera över bron, ta buss, ta tunnelbana, det är inga problem för dem, säger han.