Ovanligt många nya partier i Stockholms län

Ovanligt många partier i Stockholms län har registrerat sig hos Valmyndigheten för att ställa upp i höstens val. En orsak kan vara den stora uppmärksamheten kring nystartade partier som Feministiskt initiativ och Junilistan. Ett av de nya partierna i Stockholm är Pacifistisk Solidaritet, och partiets grundare Anton Klepke tror att det är ett nytt engagemang vi ser.

- Det visar både på att folk är missnöjda med politiken nu och behöver ett alternativ, och att folk bryr sig. Det är ju jobbigt att starta ett parti så det visar att folk är så pass engagerade, säger Anton Klepke.

I år har tolv småpartier registrerat sig hos Valmyndigheten för att vara med i höstens val till landstinget och kommunerna i länet, och det är fler än vanligt. Bland de nya märks till exempel Nackalistan, Ungdoms- och studentpartiet och Jongleringspartiet, som har som enda fråga är att främja jonglering. Pacifistisk Solidaritet, som Anton Klepke företräder, vill kämpa mot våldet och för internationell solidaritet - på det lokala planet.

- Man måste ju börja någonstans och det viktiga är inte att få röster utan att engagera folk. Om det är tre personer som ser vårt parti och ändrar sig, och till exempel vägrar göra lumpen och börjar köpa rättvisemärkta varor, så är det en seger.

Men fler småpartier är inte enbart positivt, säger Anna-Karin Lundström (s), kommunalråd i Sigtuna kommun som har nio partier i kommunfullmäktige.

- Vi har väldigt många väldigt små partier. Vi har fyra partier som sammanlagt har fem mandat av kommunfullmäktiges 51 mandat, och det gör ju att politiken spretar på väldigt många håll, säger hon.

Och ibland får de små partierna mer inflytande än vad de har mandat för.

- Det ser vi ju på alla nivåer i samhällssektorn. Poängen för små partier att samarbeta med stora är ju att de får ett större inflytande än vad de skulle ha haft annars.

Men Anton Klepke i Pacifistisk Solidaritet tror att fler småpartier också kan vara positivt för demokratin.

- Om ett litet parti som driver till exempel pacifistiska frågor får röster känner sig de stora partierna hotade och måste därför ta ställning, så att inte det lilla partiet vinner större makt.