Just nu

Trängselskatteförsöket: Svårare fiffla med stulna nummerskyltar

Skatteverket ska nu se till att bilägare som får sina registreringsskyltar stulna inte ska krävas på pengar för att någon annan utnyttjar skyltarna i samband med trängselskatteförsöket. En ny rutin i datasystemet gör att Skatteverket automatiskt får veta varje gång en bil med stulna registreringsskyltar passerar en betalstation.

Hittills har ungefär 10 bilägare råkat ut för att få sina nummerskyltar stulna, skyltar som sedan monterats på en annan bil. Det har inneburit att bilägaren fått krav på sig att betala trängselskatt för bilturer i Stockholm som han eller hon inte har gjort och att personalen på Skatteverket manuellt har fått försöka hålla reda på bilnumren på de stulna skyltarna.

Men från och med måndag finns en ny rutin i datasystemet som hanterar trängselskatter. När en bil med stulna nummerskyltar passerar en betalstation får Skatteverket automatiskt tillbaka ärendet och kan då kontrollera om det är fel fordon som har skyltarna.

Även om det inte rör sig om så många ärenden så innebär det ändå en förbättring för både Skatteverket och bilägarna, säger Maria Emanuelsson, sektionschef på Skatteverket.

– Det innebär ju att vi har fått ett bättre sätt att kunna bevaka att det inte fattas felaktiga skattebeslut.