Dement man dog efter fall från fönster på äldreboende, länsstyrelsen riktar allvarlig kritik

Länsstyrelsen riktar allvarlig kritik mot äldreomsorgsnämnden i Södertälje. Enligt länsstyrelsen har nämnden brustit i planeringen av tillsynen och omsorgen av en äldre, demenssjuk man som avled när han föll från ett fönster på ett av kommunens äldreboenden.

Brister i tillsynen
Det var en oktobernatt förra året som den äldre, dementa mannen på något sätt tog sig ut genom ett fönster på fjärde våningen i ett äldreboende i Södertälje. Mannen avled i fallet och Länsstyrelsen har nu riktat allvarlig kritik mot äldreomsorgsnämnden i Södertälje. Kritiken gäller framför allt att nämnden har brustit i tillsynen och planeringen av omvårdnaden av mannen.

Kommunen har agerat
Dödsfallet i oktober har fått kommunen att agera, redan innan länsstyrelsens kritik. Efter händelsen har cheferna på de olika äldreboendena fått tydligare besked om hur viktigt det är att vara mer flexibla i sin planering, det säger Monica Birgersson, chef för äldreomsorgen i Södertälje.

– Är bemanningen för generell så är det ju en indikation på att man inte gör individuella prövningar. Vi kommer följa upp det här med all ledningspersonal också och titta över rutinerna ytterligare och göra avvikelser, säger Monica Birgersson, chef för äldreomsorgen i Södertälje.