16 personer gripna i internationell inbrottshärva

En omfattande inbrottshärva håller på att nystas upp i Stockholmsområdet. De senaste dygnen har Södertörnspolisen slagit till mot en internationell organisation som tros ligga bakom så många som ett par hundra inbrott i privata hem runt om i Stockholmsregionen den senaste tiden. Hittills har 16 personer gripits.

– Våra slutsatser är att det handlar om internationellt organiserad brottslighet av väldigt stort format och omfattning. Det kanske inte bara berör Stockholm utan också andra län och andra länder, säger Fredrik Gårdare på Södertörnspolisen.

Efter att polisen nyligen gjort tillslag mot ett flertal adresser, bland annat i Salem, Skärholmen och Fittja, kunde 16 personer gripas. 13 av dess har nu häktats eller anhållits. Tre personer är omhändertagna enligt regler i utlänningslagen.

Majoriteten av de gripna har kommit till Sverige via ett annat Schengenland.

Vid tillslagen beslagtog polisen hundratals smycken, guldföremål och märkesklockor till ett värde av flera hundra tusen kronor.

Det finns anledning att misstänka att det finns mer stöldgods som försvunnit, antingen ut ur landet eller till någon hälare inom Sveriges gränser.

– I utredningsmaterialet kan vi se att det har transfererats stora summor pengar från Sverige till utlandet, säger Fredrik Gårdare vid Södertörnspolisen.