Volontärer rekryteras i Vällingby och Hässelby

I stadsdelarna Hässelby och Vällingby satsar nu Stockholms stad på att rekrytera volontärer, det vill säga frivilliga som ska hjälpa till med allt från att hjälpa nya svenskar att komma in i samhället till att hjälpa skolelever med läxläsningen.

Det hela kommer att inledas med miljö- och återvinningsvolontärer.

– Genom att använda volontärer tror vi oss kunna kanalisera mycket av det breda folkliga engagemang som finns, säger projektledaren Peter Forslund från stadsdelsförvaltningen i Hässelby-Vällingby.

Tanken med miljö- och återvinningsvolontärerna är att de ska hålla uppsikt på de återvinningsstationer som finns och rapporterar när det är för skräpigt eller fullt i behållarna.

Stadsdelen Hässelby-Vällingby söker också volontärer som kan hjälpa till med läxläsning och hjälpa nya svenskar att komma in i samhället.

Att vara volontär innebär att man hjälper till gratis, men Peter Forslund tror, trots det, att det finns människor som vill hjälpa till. Tanken är inte volontärerna ska ersätta kommunal arbetskraft, som till exempel på ett äldreboende.

– Tvärtom. Utöver de möjlighet som finns idag för äldre människor, att få god vård, så ska volontärerna kunna förmera, inte förminska, genom sina volontärinsatser, säger han.

Den här veckan kommer stadsdelen att annonsera i lokalpressen och Peter Forslund hoppas på ett stor intresse. Men redan för en vecka sedan började Cissi Wahlström, som bor i Hässelby Gård, sitt volontäruppdrag.

Hon hjälper till på ungdomsgården i Hässelby gård och tycker att stadsdelens initiativ är bra.

– Så länge man förstår att det inte ska ta jobb från någon annan. Jag ser det som en fritidssysselsättning för mig som jag tycker är kul. Är det fler som har olika intressen tycker jag att de ska nappa, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".