"Polisens okunskap leder till våld"

Polisen saknar viktiga kunskaper när det gäller att bemöta psykiskt sjuka personer. Det menar RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa. Natten till måndagen sköt polisen en 21-årig man på Södermalm i benet, eftersom han agerade hotfullt. Han fördes senare till en rättspsykiatrisk avdelning.

Förbundet RSMH företräder bland andra människor med svåra psykotiska tillstånd. Kjell Broström på RSMH menar att polisens okunskap bidrar till att situationerna blir våldsamma.

– Många gånger finns det ett rädsla för den här gruppen. Man tycker det är svårt att förstå, det blir någonting obehagligt och hotfullt, säger han.

Skadades lindrigt
Den 21-åring som blev skjuten i benet natten till måndagen på Södermalm var beväpnad med en sax och hotade både poliser och andra som gick förbi. Han skadades lindrigt av skottet och fördes senare till en rättspsykiatrisk avdelning.

Kjell Broström på RSMH menar att polisen i hotfulla situationer med psykiskt sjuka ofta snarare än att attackera borde avvakta.

– Många gånger tror jag att det finns andra utvägar, att backa och retirera. Kanske till och med ibland blåsa av hela aktionen, säger han.

22-åring sköts till döds
Under ett år avfyrar polisen i Sverige sina vapen mellan 25 och 35 gånger i samband med ingripanden. Senast någon sköts till döds var i mars förra året i Lindesberg, då en psykiskt labil 22-årig man sköts sedan han knivhotat sina föräldrar.

Anneli Bergholm Söder, chef för den brottsförebyggande enheten på Rikspolisstyrelsen, menar ändå att polisen är både van vid och relativt bra på att bemöta psykiskt störda personer.

– Det är en av våra grundläggande arbetsuppgifter. Polisen är relativt van vid att hantera den här typen av situationer. Sedan kanske inte alla poliser är det. Vi försöker arbeta för att bli bättre, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".