Slarv med lagning trolig orsak till jättelavbrott

Dåligt utförda reparationer och bristfällig uppföjning efter förra årets brand - det är den troliga orsaken till den senaste branden i Akallatunneln som gjorde 20 000 el-bbonenter strömlösa. Det framgår av den haverirapport som idag presenterades av Birka Energi.
Haverirapporten är mycket kritisk till de reparationer som gjordes efter den förra branden som inträffade i tunneln den 11 mars förra året (2001). Bland annat framgår det att skarvningarna- och reparationer av de då brandsakade kablarna inte gjordes på rätt sätt och att det troligen också var orsaken till den senaste branden. De felaktiga reparationerna har enligt rapporten lett till att värmen i kabeln stigit för att till slut fatta eld med stora skador som följd. Vid reparationerna efter förra branden användes även ett hölje som visat sig vara mycket lättantänligt. Och om ett kompleterande brandskydd hade gjorts så hade branden troligen inte fått den omfattning som blev fallet. Haverirapporten kritiserar även placeringen av data- och telekablar i tunneln då de ligger högre än elledning och därigenom lättare slås ut vid brand. Men slutsatsen blir att den reaparation som efter branden förra året gjordes under stor tidspress blev både slarvigt och hafsigt utförd och att det var det som orsakade den senaste branden enligt rapporten. Av rapporten framgår det även att brandkårens släckningsarbete försenades cirka 15 minuter för att vaktbolaget som hade nycklarna inte kom fram i tid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista