Ekonomisk kris för Nationalmuseum

Nationalmuseum i Stockholm har hamnat i ekonomisk kris. Ledningen för museet begär nu mer pengar från ägaren, staten, för att kunna klara verksamheten. Om inte ekonomin kommer i balans är risken att hela museet på sikt får stänga och en stor del av personalen hotas då av uppsägningar.

– På slutet går det väldigt fort, sen måste man stänga för allmänheten för då har man inte personal och tillgångar att hålla öppet, säger Solfrid Söderlind, museichef vid Nationalmuseum.

Skälen till de ekonomiska svårigheterna vid Nationalmuseum i Stockholm hänger delvis ihop med den IT-bubbla som sprack på 90-talet. Flera IT-företag och även andra företag, som flygbolaget SAS, valde då att lämna sitt samarbete med museet. Just SAS var särskilt viktigt för Nationalmuseum. SAS sponsrade nämligen transporter av fina verk till olika utställningar vid museet, transporter som är mycket dyra, säger museichefen Solfrid Söderlind.

När det gäller det nya systemet med fri entré vid många museerna anser Solfrid Söderlind att den har varit bra för museerna, men att det under nästa år krävs en ordentlig analys av grundfinansieringen vid dessa museerna.

När det gäller Nationalmuseum ligger nu ett stort ansvar på staten, anser museichefen. Enligt henne behövs mellan fem och åtta miljoner kronor för att museet ska klara sig.

– Staten som ju äger Nationalmuseum behöver se över behovet av anslag i förhållande till det ansvar man har som ägare, säger Solfrid Söderlind, museichef vid Nationalmuseum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".