Förståndshandikappad kvinna våldtagen

Under ett dygn hölls en förståndshandikappad kvinna i 25-årsåldern fången i en lägenhet i Akalla, i västra Stockholm och utnyttjades sexuellt av två män. En man i 50-årsåldern är anhållen misstänkt för människorov och våldtäkt, den andre är på fri fot.

Det var i onsdags som den förståndshandikappade, unga kvinnan träffade två män vid T-centralen i Stockholm, och sedan följde med till lägenheten i Akalla.

Först ett dygn senare kunde hon lämna lägenheten efter att ha kallat på hjälp genom att skriva lappar och släppa ut dem genom brevlådan. Den chockade kvinnan fördes till Södersjukhuset och kort därefter grips en man i 50-årsåldern när han återvänder till lägenheten. Han är nu anhållen misstänkt för människorov och våldtäkt. Den andre mannen är fortfarande på fri fot.

Anna-Lena Krook, förbundsordförande i FUB, Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna menar att det är svårt för en förståndshandikappad att förstå när de riskerar att hamna i situationer som kan bli farliga.

– Som lindrigt utvecklingsstörd så har jag väldigt svårt att förstå när jag är på väg in i någonting som kulle kunna bli följden att jag blir utnyttjad och våldtagen, det förstår man inte, säger Anna-Lena Krook.

Sexuella övergrepp mot förståndshandikappade är vanliga men några exakta siffror finns inte, Mörkertalet är sannolikt stort säger Anna-Lena Krook, eftersom det är inte alltid är så att kvinnorna förstår att de blivit utsatta för övergrepp.

Därför är det viktigt att exempelvis särskolan ger dem kunskap om att de själva bestämmer över sin egen kropp menar Anna-Lena Krook.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".