Färre bilbrott i många av länets kommuner

I drygt hälften av länets kommuner minskade bilbrotten ifjol. En av de kommuner där bilbrotten minskade mycket är Huddinge där polisen under 2005 gjorde en specialsatsning. Med bilbrott menas bilstöld, försökt till bilstöld eller inbrott i bilar.

Den här typen av brott inträffade nästan 45 000 gånger i Stockholms län ifjol. I 14 av länets 26 kommuner minskade bilbrotten 2005 jämfört med året innan.

En av de kommuner där de här brotten minskade mest är Huddinge. Där gjorde polisen en specialsatsning mot bilbrott som helt enkelt innebar att de värst utsatta parkeringsområdena i kommunen ofta besöktes av patrullerande polisbilar. Och det här gav resultat. Bilbrotten i Huddinge minskade med nästan en fjärdedel ifjol jämfört med året innan.

Men trots det goda resultatet kommer satsningen i Huddinge inte att fortsättta.

– Det är direktiv som säger att vi ska rikta resurserna mot andra håll, bland annat mot ungdomar och narkotikabrott vilket i sin tur kan leda till minskade bilbrott som en positiv bieffekt så det tycker jag är helt rätt, säger Pär Lundqvist, polisinspektör i Huddinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".