Vi dricker allt mer alkhol

Den svenska alkoholkonsumtionen riskerar att passera genomsnittet i Europa inom fem år om dagens EU-anpassade dryckestrend håller i sig. Det skriver Folkhälsoinstiutet i en ny rapport.
Drickandet har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 1996 och 2001 ökade försäljning, införsel från utlandet och den illegala spritförsäljningen med totalt 13 procent. Halva ökningen har skett det senaste året. - Konsumtionen ökar i en takt som vi aldrig sett förut. Samtidigt som det kontinentala vardagsdrickandet ökar så har det traditionella festdrickandet inte minskat. Om den trenden håller i sig kommer vi passera konsumtionsgenomsnittet i Europa inom en femårsperiod, säger Sven Andréasson, docent och alkoholläkare. Han är redaktör för Folkhälsoinstitutets nya rapport Den svenska supen i det nya Europa som presenterades på onsdagen. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".