Fagersjö centrum rivs, boende missnöjda

Snart river Svenska Bostäder, Fagersjö centrum strax utanför Farsta för att ge plats åt nya höghus på torget. Det bor för få personer i Fagersjö för att ett centrum ska löna sig menar Svenska Bostäder. De boende protesterar mot rivningen.

– Vi blir av med vår centrala möteplats. Fagersjö centrum har ju ändå fungerat som ett levande centrum under lång tid - här har folk träffats, handlat, gjort sina ärenden och småpratat. Om man då bygger bostäder här tar man bort hjärtat utav Fagersjö och dess livsnerv, säger Bernt Andersson i föreningen Havsörnstorgets vänner, som arbetar att bevara Fagersjö centrum.

Butiker har stängt
Fagersjö centrum, intill sjön Magelungen i södra Stockholms förorter, invigdes på 60-talet. Men sen dess har de små butikerna - bland annat mataffär, post och pizzeria - undan för undan fått slå igen. Nu ska centrumhusen på det lilla Havsörnstorget rivas. Svenska Bostäder planerar för tre nya höghus med 75 lägenheter.

Boende besvikna
Vivika Alm, boende i Fagersjö känner sig berövad på servicen som försvunnit. I området bor enligt henne många barnfamiljer och pensionärer utan bil och möjlighet att ta sig till de stora köpcentrumen i till exempel Farsta.

– De flesta är alldeles upprörda nu för att det inte ens går att köpa en tidning, för det kunde vi ändå göra så länge mataffären fanns kvar. Den stängde de för två år sedan, i onödan tycker vi. Vi kunde haft åtminstone någon form av service fram till nu, säger hon.

Oklart när rivningen börjar
Svenska Bostäder kan idag inte svara på när företaget ska börja riva Fagersjö centrum. Klart är i alla fall att bostadsbyggandet kan dras igång tidigast i höst. Bernt Andersson i Fagersjö befarar att centrumet under tiden kommer att stå som en öde grushög.

– Det blir sorgligt för det blir ju ett slags monument över att en så att säga epok av Fagersjö har gått i graven helt enkelt, säger Bernt Andersson

Inte lönsamt med centrum
Berit Nilsson, byggchef på Svenska Bostäder, menar att det inte är möjligt att rädda Fagersjö centrum. Svenska Bostäder har enligt henne det senaste decenniet försökt rusta upp torget.

– Ett problem är att det bor för få personer i Fagersjö för att ett centrum ska löna sig, säger Berit Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista