Mycket kvicksilver i gamla avlopp

Stockholm Vatten och Miljöförvaltningen i Stockholm har hitills samlat in 150 kilo kvicksilver i samband med att anlopp vid tandläkarmottagningar har sanerats.
Men vid årsskiftet försvinnar det bidrag från Stockholm Vatten som tandläkarna kan söka för att sanera avloppen vid sina mottagningar och det kan leda till att stora mängder kvicksilver aldrig kommer att tas om hand. Väckarklockan var det stora utsläppet som skedde från företaget Gama Dental 1996. Då insåg de ansvariga att det kunde finnas fler platser där kvicksilverrester lagrats under allför lång tid. Och om kvicksilvret når reningsverken så leder till svåra problem. Det gäller främst var avloppsslammet ska placeras så det inte innebär risk för kvicksilverförgiftning hos djur och mäniskor. Och hittills har saneringen av avloppen gett cirka 150 kilo kvicksilver - och Bernt Forsberg mljöskyddsinspektör vid miljöförvaltningen bedömmer att det kan finnas lika mycket hos tandläkare som inte har sanerat. Förnärvarnde får de mottagningar som rensar sina avlopp 60 procent av kostnaderna - men det är ett bidrag som snart försvinner vilket kan leda till att kvicksilver blir kvar i ledningarna enligt Bernt Forsberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".