Lugnare i tunnelbanan efter polisinsats

Det var mindre bråk i kollektivtrafiken och färre anmälningar om brott i södra Stockholm i helgen, detta i samband med polisens speciella insats för ökad trygghet och säkerhet i Söderort. Det här enligt polisens insatschef, Åke Rimborn som nu hoppas på fler liknande satsningar.

– Det var färre ordningsstörningar i kollektivtrafiken och färre anmälningar om brott i samband med insatsen, säger Åke Rimborn.

I helgen var betydligt fler poliser och ordningsvakter synliga i tunnelbanan i södra Stockholm än vad som är normalt. Tillsammans med personer från organisationen Lugna gatan gjordes en specialsatstning där målsättningen är att skapa ett tryggare och säkrare Söderort.

Positiva reaktioner
Insatsen pågick under nätterna till lördag och söndag. Polisens insatschef Åke Rimborn säger till Radio Stockholm att reaktionerna från både allmänheten och personal i tunnelbanan varit mycket positiva och förhoppningen är nu att fler sådana här satsningar ska kunna göras på helger.

Besök på fritidsgårdar
Under insatsen besöktes ett stort antal fritidsgårdar liksom en större danstillställning vid Fryshuset. Polis och ordningsvakter fanns ute vid lång rad tunnelbanestationer i Söderort, bland annat vid Gullmarsplan, Skarpnäck, Rågsved och Skärholmen.

– Framför allt gick det här ut på att vara mer synlig och att prata med folk. Alla jag mötte, både privatpersoner och personal i tunnelbanan, tyckte att det här var toppen, säger Åke Rimborn, polisens insatschef.

Ett antal gripanden
Några gripanden gjordes dock. Två personer greps misstänkta för ett rån i Stureby och några greps misstänkta för ett knivdåd i Bredäng. I samband med insatsen identifierades dessutom ett tiotal tonårsflickor som under senare tid dragit runt på tunnelbanans gröna linje för att orsaka bråk, enligt Åke Rimborn.

Det var inte bara ökad polisnärvaro i och kring tunnelbanestationer. Även i trafiken gjordes en utökad satsning. Omkring 350 alkoholutandningsprov gjordes, nio rattfyllerister ertappades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".