Kriminella elever kan placeras i skolakut

I Skärholmen i södra Stockholm kan kriminella elever komma att plockas bort från undervisningen i klassrummen - istället ska de placeras i en speciell skolakut. Syftet är att visa att skolan inte accepterar att elever gör sig skyldiga till grova brott.

– Det här är när vi ser att vi får en gängmentalitet i skolan, där man kvalificerar sig genom att begå olika brott och man går kanske sen och är kung i skolan, det vill vi inte acceptera, säger Annabella Kraft, barn- och ungdomschef i Skärholmen.

Placeras i skolakut
I Skärholmen i södra Stockholm ska en elev som begår ett allvarligt brott kunna plockas ur sin klass och undervisas separat i en så kallad skolakut. Som det är idag går eleven kvar i sin vanliga klass, men enligt barn- och ungdomschef Annabella Kraft är det dåligt på många sätt:

– Det är ändå alltid andra ungdomar som blir drabbade av det här, som går omkring och är rädda och oroliga resten av sin skoldag för att det är några få som beter sig på det här sättet.

Test till hösten
Redan till hösten planerar stadsdelen att testa modellen, om länsstyrelsen beviljar pengar. Det kommer vara rektorn som fattar beslutet om vilka elever som ska placeras i skolakuten, under tiden som socialtjänsten utreder det som hänt.

Tuva-Stina Lindén som är speciallärare på Lillholmsskolan i Skärholmen tror att modellen kan vara bra, förutsatt att den bara används i extrema situationer:

– Låt oss till exempel tänka oss ett riktigt otrevligt fall, en gängvåldtäkt. I det läget är det förfärligt viktigt att de pojkar som är inblandade snabbt lyfts ut ur sammanhanget, både för sin egen skull, för den flicka som blivit utsatt och för övriga flickors skull.

Elever tveksamma till modellen
Men Zjikar Abdullah och Edona Kastrati som är elever på Lillholmsskolan tror det finns bättre sätt att stödja en kriminell elev.

– När det gäller våldtäkt och grov misshandel, då ska man göra något åt det, inte annars, säger Zjikar Abdullah.

– Den får ju något straff hos polisen också, men skolan, jag vet inte om den ska lägga sig i, säger Edona Kastrati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".