Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S utlovar reformer för knapp miljard vid valvinst

Socialdemokraterna utlovar satsningar för 900 miljoner kronor i Stockholms stad om de vinner valet i höst. Bland annat lovar socialdemokraterna att införa gratis barnomsorg och gratis fritids för barn upp till tolv år i Stockholms stad.

– Det är i förskolan och på fritids som man grundlägger barn och ungdomars trygghet. Då är det viktigt att man inte på grund av ekonomi utestänger våra barn och ungdomar från olika verksamheter, säger finansborgarrådet Annika Billström.

Socialdemokraterna lovar stort inför valet i höst. I det valprogram som arbetarekommunen väntas ta beslut om i helgen föreslås - förutom satsningarna på förskola och fritids - också att alla som arbetar deltid i Stockholms stad, men vill gå upp till heltid ska få rätt till det.

Dessutom lovas flera lärare i grundskolan, att alla över 75 år ska få rätt till två timmars hemtjänst och 15 000 nya lägenheter under nästa mandatperiod.

Om det dessutom blir ja i omröstningen om trängselskatter så räknar socialdemokraterna också med att kunna sänka priset på ett månadskort i kollektivtrafiken.

– Får vi ett ja, då har vi en resurs att använda både till att skapa en högre kvalite, fler avgångar, massiv utbyggnad av spårtrafiken och trafiken överhuvudtaget. Samtidigt ser vi att då kan vi också få en taxesänkning, säger Anna Kettner, socialdemokratiskt trafiklandstingsråd.

Hur stor skulle den taxesänkningen kunna vara?

– Jag hoppas att den kan bli hundra kronor, säger Anna Kettner.

De reformer som utlovas i Stockholms stad beräknas kosta cirka 900 miljoner kronor om året - pengar som finns i budgeten enligt Annika Billström, bland annat tack vare högkonjunkturen. Men för att programmet ska kunna genomföras krävs en valseger på både riksnivå, i staden och i landstinget enligt Annika Billström.

– Det kan man säga, därför att det bara då vi kan garantera att vi kan fullfölja vår reformer, säger Annika Billström.

De borgerliga partierna i Stockholm är mycket kritiska till Socialdemokraternas valprogram.

Moderaternas oppositionsborgarråd Kristina Axén Olin säger till Radio Stockholm att hon hellre än gratis barnomsorg vill ha en barnomsorg där alla barn får plats, och även folkpartiet vill se en satsning på fler förskollärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".