Ingen polis delges misstanke om brott efter stor insats i Ronna

Chefsåklagare Christer Ekelund har nu lagt ner samtliga förundersökningar mot de poliser som anmäldes för bland annat misshandel efter oroligheterna i stadsdelen Ronna i Södertälje hösten 2005.

Sammanlagt sju anmälningar gjordes mot poliser, anmälningarna handlade också om tjänstefel och kränkning.

En stor utredning har gjorts vid Stockholmspolisens enhet för interna utredningar om polisens agerande. Sammanlagt 38 förhör har hållits, utredarna har gått igenom dokumentation, foto- och filmmateriel. Men i samtliga fall har åklagaren alltså beslutat att lägga ner förundersökningarna. Den sista förundersökningen lades ner härom dagen.

Kriminalkommissarie Kjell Fahlgren har lett arbetet vid polisens interna utredningar. Han säger till Radio Stockholm att åklagaren i vissa fall kommit fram till att poliserna haft rätt att utföra det våld man använt. I andra fall kan metoderna ha varit mer tveksamma, enligt Kjell Fahlgren men då har det varit svårt att identifiera vilka poliser det gäller.

Det var i september förra året som ett stort bråk inträffade i Ronna, detta efter att två tonårsflickor blivit trakasserade och misshandlade utanför en butik. En stor polisinsats gjordes som blev upptakten till ett upplopp. Många Ronnabor kände sig kränkta av polisens agerande och senare på kvällen besköt någon eller några personer polishuset i Södertälje. Tre personer greps senare som misstänkta för dådet men i februari lades förundersökningen mot männen ner. Åklagaren ansåg att bevisningen var otillräcklig.

När det gäller misshandeln mot de två flickorna är en 16-årig pojke dömd till 100 dagsböter för olaga hot. Han frikändes för åtalet om misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".