Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever kan bli utan modersmålsundervisning

Språkcentrum i Stockholm, som har hand om skolornas modersmålsundervisning, ska omorganiseras. Men flera modersmålslärare är oroliga för att den nya organisationen blir dyr och att skolorna inte kommer att ha råd att använda sig av modersmålslärare.

– Men det är klart att det är eleverna som drabbas. Just nu har vi stora grupper som bara har en timmes modersmål och det är ingenting. Hur ska de bli tvåspråkiga om man inte har tillräckligt med timmar och tillräckligt med tid för dem, säger Susan Salim som undervisar i kurdiska/sorani.

Idag undervisar Språkcentrums modersmålslärare elever i ett 60-tal språk. Men eftersom många elever som idag har modersmålsundervisning inte får godkända avgångsbetyg hoppas politikerna att en omorganisation ska vända den trenden.

Språkcentrum ska till att börja med delas upp i fyra grupper: Västerort, Sydost, Sydväst och centrala staden. De 400 modersmålslärarna ska få bättre stöd genom att fyra biträdande rektorer utökas till nio pedagogiska chefer. Det ska i sin tur gynna eleverna som ska få möjlighet att få undervisning i sitt modersmål även i andra ämnen, till exempel matematik.

Men modersmålsläraren Hely Siivonen på Lärarförbundet befarar att skolorna istället inte kommer ha råd att använda sig av modersmålslärarna, eftersom den nya organisationen kan bli dyr.

– Ingen har sagt att vi får mer pengar till den här verksamheten och då måste man betala lönerna för de chefer som kommer till, man måste betala för flera lokaler där de ska finnas, säget Hely Siivonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".