3G-master upprör

I och med utbyggnaden av det nya mobilnätet 3G kommer närmare tusen mobilbasstationer sättas upp runt om i Stockholms län.
I Stockholms kommun ska dom flesta stationerna placeras på hustak men i kranskommunerna blir operatörerna tvugna att sätta upp master. Detta har fått många invånare i kommunerna att reagera starkt, inte minst ellallergiker. Av dom kommuner som Radio Stockholm har pratat med säger dom allra flesta att klagomålen har varit många och missnöjet stort. I en del fall är det strålningen som oroar men i mindre tätbebyggda kommuner är det oftast masterna som upprör. Trots att man kommer använda redan befintliga master rör det sig om cirka 200 stycken som kommer att byggas i Stockholmsområdet och de flesta ska placeras i kranskommunerna. Det är fyra operatörer som fått licens till nätet och var och en av dom måste sätta upp sin egen utrustning. Och eftersom man bara kan sätta upp ett begränsat antal utrustningar måste man i vissa fall byggga flera master brevid varann.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".