Bristande stöd till invandrade läkare som läser svenska

Språkutbildningen SFA - svenska för akademiker har gjort att många invandrare snabbt kommit ut i arbetsmarknaden, ofta i bristyrken inom vården. Men många som går utbildningen för att snabbare kunna jobba - bland annat som läkare - har inte rätt att få bidrag till studierna.

Sam Yildirim, utvecklingsledare för integration på Länsstyrelsen anser att systemet är uppbyggt för att passa de som är födda i Sverige.

– Jag vet att många deltagare tvingas att arbeta med att dela ut City och Metro för att få några kronor. De kanske har gift sig med någon person med svenskt medborgarskap, och då får man inga pengar från CSN, från arbetsförmedlingen, från kommunen, inte någonstans ifrån, säger Sam Yildirim utvecklingsledare för integration på Länsstyrelsen.

Enligt Sam Yildirim på Länsstyrelsen försörjs hälften av dem som idag går Svenska för akademiker av någon anhörig eftersom de inte får pengar för att de går utbildningen.

SFA är en språkkurs där bland annat invandrade läkare lär sig svenska för att snabbt komma ut i arbetslivet. Men trots att de som går SFA får arbete kan de inte få ersättning från Arbetsförmedlingen eftersom Svenska för akademiker inte anses vara en yrkesorienterad utbildning utan en språkkurs. Centrala Studiestödsnämnden, CSN, kräver i sin tur att man ska ha bott i Sverige i två år för att man ska ha rätt till studiemedel.

Sam Yildirim på Länsstyrelsen säger att det här är ett bekymmer.

– Om vi ska lyckas med introduktionen så ska utbildning räknas som utbildning. Varför ska jag gå till socialen om jag utbildar mig? Om det finns lånemöjligheter varför ska det vara tidsangivet?

– Samhället har byggt ett system för de som är födda här. En person som kommer hit behöver både lära sig svenska och komma i gång i arbete, säger Sam Yildirim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".