Domar i Kungsgatemålet står fast

Svea Hovrätts domar mot de tre män som dömts för att ha misshandlat en man till döds på Kungsgatan i centrala Stockholm står fast. Högsta domstolen har meddelat att den inte kommer att ta upp ärendet.

För knappt ett år sen, natten till den femte maj, uppmanade 29-årige Markus Gabrielsen några män att inte urinera på en vägg vid Kungsgatan. Det ledde till att han misshandlades så svårt att han senare avled.

I tingsrätten dömdes en av de tre åtalade männen till ett års fängelse, en fick villkorlig dom och en friades helt. Hovrätten skärpte straffen kraftigt och dömde alla tre till fyra års fängelse vardera för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Åklagaren ville då ha alla tre dömda för mord, men hovrätten var dock inte övertygad om uppsåtet var att döda.

Misshandeln gick mycket snabbt och hovrätten ansåg inte att det funnits utrymme för någon annan än de tre åtalade att ge sig på 29-åringen. Hovrätten slog därför fast att de alla tre har deltagit i det uppsåtliga sparkvåld som Marcus dog av och att de har agerat gemensamt och i samförstånd.

De tre männen begärde därefter prövningstillstånd i Högsta domstolen.

En av de dömda männens försvarare, advokat Tomas Nilsson, säger att hovrätten var djupt oense om hans klients skuld. Därtill tycker hans klient att hovättens resonemang om att de tre handlat i samförstånd inte var övertygande.

Men Högsta domstolen har alltså beslutat att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd och sätter därmed punkt för det uppmärksammade målet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".