Moskén vid Björns Trädgård på Södermalm i Stockholm.

Övergivet spädbarn får snart ny familj

Det har nu gått mer än en månad sen en nyfödd flicka övergavs i moskén på Södermalm i Stockholm, men polisen har fortfarande inga spår efter mamman. Nu letar socialtjänsten efter en ny fast familj åt flickan.

- Det är viktigt för att hon ska kunna utvecklas väl och ha trygga vuxna som hon kan knyta an till. Det är ju viktigt för alla barn, säger socialsekreterare Sara Svalander på Katarina-Sofia stadsdelsförvaltning.

Hoppet om att mamman till den övergivna flickan ska ge sig till känna är inte ute. Men tipsen har slutat komma in, polisen har inga ledtrådar att gå på och arbetar inte heller längre aktivt med fallet.

Det var den åttonde mars som en ung kvinna övergav den nyfödda flickan i moskén på Södermalm i Stockholm. Kvinnan bad en annan kvinna att se till flickan en kort stund, men kom aldrig tillbaka. Det är mycket ovanligt att barn blir övergivna på det här sättet, och det är många som har hört av sig och velat ta hand om flickan, berättar företrädare från både moskén och socialtjänsten.

Flickan mår bra och befinner sig idag i en så kallad jourfamilj, men ska få komma till en ny fast familj så snabbt som möjligt. Att hon lämnades i moskén är något som väger tungt när socialtjänsten i Katarina-Sofia ska välja en ny familj.

- Ja, vi tar hänsyn till det, eftersom det har betydelse för henne och hennes uppväxt framöver, säger socialsekreterare Sara Svalander.

Men vad händer om mamman skulle dyka upp?

- Det här är ju en väldigt ovanlig situation så det är ingen som har något exakt svar. Det finns inga regler för hur man ska göra, utan man får se vad som är barnets bästa i den situationen, om det nu skulle bli så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".