Vaktchef ljög i rätten, fall kan tas om

Juan Fonseca på Diskrimineringsbyrån lämnade på onsdagen in en resningsansökan till Högsta Domstolen, som gäller ett rättsfall där den före detta vaktchefen Fadde Darwich kan ha ljugit.

För en tid sen avslöjade Fadde Darwich i flera medier att han talat osanning i rättegångar. Han har berättat att han och andra krogvakter systematiskt ljuger i rättssalen efter bråk med kroggäster, ofta invandrare

– Eftersom Darwich har påstått i media att han under nio år, nästan en gång i månaden varit i tingsrätten och ljugit är det viktigt att man prövar några utav dessa mål, säger Juan Fonseca på Diskrimineringsbyrån.

Ha deltagit i många rättegångar
Att Fadde Darwich ljugit i flera rättegångar han deltagit i under sina nio år som vaktchef vid en känd Stureplanskrog, innebär också att flera personer kan ha blivit dömda för brott de inte begått.

Fängelse efter ha kastat sten på Darwich
Den resningsansökan som lämnades in till Högsta Domstolen på onsdagen gäller en 29-årig man som fick en månads fängelse för att ha kastat sten på Fadde Darwich. Själv hävdar 29-åringen att det var han som blev misshandlad. Domen har satt djupa spår hos 29-åringen.

– Det har förstört mitt liv, mer eller mindre. Jag kunde inte söka jobb, i många år jag tappade mitt självförtroende. Fortfarande känns det konstigt att se vakter, jag är rädd för att gå ut fortfarande, säger han.

Vad säger du om resningsansökan?

– Det känns ju bra, jag hoppas att sanningen kommer fram, säger 29-åringen.

Fadde minns inte
Fadde Darwich själv minns inte det här fallet, men menar att resningsansökan var väntad. Syftet med att gå ut och berätta om att vakter ljuger i rätten var dock ett annat.

– Alla människor som har blivit fel dömda eller fått ett högre straff än de fall de gäller, så är det väl själklart att de ska ha rättelse. Men jag vill alltså bara uppmärksamma att det har skett i allt för stor omfattning, säger han.

Om det nu skulle bli en resning och du skulle bli kallad till ny rättegång, hur ställer du dig till det?

– Då kommer jag självklart hålla mig till sanningen, säger Fadde Darwich.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".