Stäms för stängt sopnedkast

Fastighetsägaren Centrumkompaniet stäms av Hyresgästföreningen för att ha stängt sopnedkasten i ett bostadsområde på Östermalm i Stockholm.

Det var för två år sedan som Centrumkompaniet slog igen sopnedkasten, utan hyresgästernas tillåtelse,  och det ledde till en segdragen strid mellan fastighetsägaren och hyresgästerna.

– Vi ger oss inte. De behandlar oss så nonchalant och tråkigt, så nu är vi lika tuffa tillbaka, säger hyresgästen Berit Engdahl som bor i området.

Striden om de stängda sopnedkasten kallas av de boende i området Fältöversten på Östermalm för ”Sopsåpan”.

Stängde sopnedkasten
Enligt P-O Brogren på Hyresgästföreningen agerade Centrumkompaniet olagligt när bolaget stängde sopnedkasten för två år sen utan att först få hyresgästernas, eller en domstols, godkännande.

– För de äldre och handikappade har det varit ett elände att sopnedkasten stängdes faktiskt, plus för oss andra - ja man får gå en bra bit med sin soppåse, säger Berit Engdahl.

Genom stämningen vill Hyresgästföreningen tvinga Centrumkompaniet att öppna sopnedkasten igen, säger P-O Brogren till Radio Stockholm.

Centrumkompaniets vd Christer Osslind säger till TT att han inte ser någon möjlighet att öppna sopnedkasten, och hänvisar till arbetsmiljöskäl. Istället föreslår Centrumkompaniet nya källsorteringsrum i byggnaderna och att gården används för hushållssoporna.

Hoppas på dialog
Hyresgästen Berit Engdahl hoppas att stämningen kan leda till en dialog med Centrumkompaniet.

– Vi hoppas att de kan öppna sopnedkasten, och sen hitta på bra lösningar för källsortering, grovsopor, hushållssopor, men först ska de öppnas, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".