Marenplan i Södertälje rustas upp

Den centralt placerade Marenplan i Södertälje ska få en rejäl upprustning. Enligt ett förslag, som presenterades på onsdagen, blir det bland annat 600 nya lägenheter runt den lilla Östersjöviken Maren.

Omdiskuterat utseende
Marenplans utseende har diskuterats i mer än 20 år. I dag är det ett ganska skräpigt torg kantat av ett kontorsvaruhus, några mindre restauranger, två teaterlokaler och en gigantisk hamburgerrerstaurang som blickar ner över alltihopa. Mitt på torget står en ful pumpstation och en enligt många märkligt byggd korvkiosk.

Förslag på att däcka över
Men nu har ett brittiskt konsultföretag tittat på förutsättningarna och kommit med ett visionärt men ganska fantasifullt förslag, som bland annat går ut på att däcka över en stor del av vattnet för att ge plats för bostäder och butiker. Drygt 600 lägenheter i fyra till tiovåningshus har ritats in liksom en helt ny öppningsbar bro över Mälarens utlopp, precis norr om Slussen.

Trafiken ska också ledas runt den här delen av centrum. Bland annat görs den hårt busstrafikerade Järnagatan om till gågata.

Ska bli central samlingspunkt
Som helhet vill konsulten och Telgekoncernen skapa en central samlingspunkt i Södertälje, i stället för som nu, där Marenplan markerar utkanten av själva centrum.

Stadsbyggnadsdirektören Einar Schuch säger till Radio Stockholm att projektet kan bli verklighet om fem till tio år. Vad det kommer att kosta är det i dag ingen som vet, inte heller om de politiska partierna är med på noterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".