Socialstyrelsen vill ha bättre information om cancertest

Antalet män i Stockholms län som får diagnosen prostatacancer har mer än fördubblats på tio år. En orsak är att många män i länet testas för cancerformen. Socialstyrelsen vill se bättre information till de män som väljer att göra testet.

Det behövs information till de som väljer att testa sig för prostatacancer med det så kallade PSA-testet. Det framkom när Socialstyrelsen presenterade sina nya nationella riktlinjer för cancervård idag.

Stockholm är ett av de områden där utökad information skulle kunna få störst effekt, säger docent Ola Bratt.

- Många av de som idag har tagit testet skulle ha avstått om de fått en utökad information om vad det skulle innebära. Eftersom det är så att prostatacancer finns hos väldigt många män som en långsamväxande, närmast mikroskopisk förändring, och upptäcker vi den genom vävnadsprovtagning och behandlar patienten så har vi gjort en cancerpatient med biverkning av behandling, av en man som annars kanske hade varit helt frisk hela sitt liv, säger docent Ola Bratt.

Av de närmare 10 000 personer i Stockholms län som drabbades av cancer under 2004 fick var femte prostatacancer. Det är den vanligaste cancerformen i Sverige och antalet män i länet som får diagnosen har mer än fördubblats på tio år. Ökningen beror inte på att sjukdomen blivit vanligare utan på att fler testas för prostatacancer.

Men det behövs mer information om blodprovet PSA som används för att upptäcka prostatacancer. Det är ett exempel på en åtgärd som bör högprioriteras, enligt Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för cancervård som presenterades idag.

- När det gäller just PSA-testning så tycker jag att det handlar om rätten för män att få information innan de fattar ett beslut som kan få väldigt stor betydelse för deras liv, säger docent Ola Bratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".