Demensboende fall för Regeringsrätten

Tillsynen av demenssjuka på ett demensboende i Huddinge blir nu ett fall för Regeringsrätten. Länsstyrelsen är kritisk eftersom de demenssjuka lämnas ensamma nattetid.

Det handlar om demensboendet Opalen i Huddinge där Länsstyrelsen anser att verksamheten inte är säker och trygg för de boende, bland annat för att de demenssjuka lämnas utan tillsyn nattetid.

Enligt Länsstyrelsen handlar det här om ett allvarligt missförhållande, som innebär att demensboendet inte uppfyller socialtjänstlagens krav på kvalitet och säkerhet.

Företaget, Carema Omsorg AB, som driver demensboendet överklagade till Länsrätten som gav Länsstyrelsen rätt i sin bedömning.

Kammarätten ansåg däremot i sin dom, som kom i april, att det inte förelegat några missförhållanden enligt socialtjänstlagen. Kammarrätten menar också att det inte inträffat några incidenter eller klagomål från de boende eller anhöriga när det gäller personalsituationen på demensboendet i Huddinge.

Men Länsstyrelsen väljer nu att driva ärendet vidare, och vill att Regeringsrätten prövar domen, och under torsdagen lämnar man in ett överklagande.

Vi som tillsynsmyndighet vill veta vilka krav vi kan ställa på trygghet och säkerhet för personer med demenssjukdom, säger Sofia Urby, äldreskyddsombud på Länsstyrelsen till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista