Sabotagetips på Stockholms universitets internetserver

Stockholms universitet har på sin internetserver haft hemsidor med tips på hur man genomför olika sabotage.

Informationen har visats på den så kallade Peppbrigadens hemsida, en av arrangörerna bakom Reclaim The Citys manifestation som spårade ur i Stockholms i måndags.

Mikael Söderlund, moderat oppositionsborgarråd, blir upprörd när han får höra talas om webbsidorna.

- Ja, jag reagerar väldigt starkt, jag tycker inte att offentliga organ ska ha något med de här grupperna att göra. Det här är grupper som är militanta, antidemokratiska. Det är väldigt konstigt att man kan få tillgång till de här servrarna över huvud taget, säger han till Radio Stockholm.

Webbsidan har funnits på en server som tillhör Stockholms universitets nät, su.se. Fram till nu har besökare på Peppbrigadens hemsida bland annat i detalj kunnat läsa om olika sabotagemetoder.

Efter att Radio Stockholm börjat ställa frågor om webbsidorna har de försvunnit från universitetets server. Leif Lindfors, förvaltningschef på Stockholms universitet, säger att sidorna fanns på en server som används av en studentförening och att universitetet krävt att föreningen skulle plocka bort dem.

Sidorna innehöll information som bröt mot universitets regler, säger Leif Lindfors.

- Det finns ganska klara riktlinjer om vad man inte får använda det till och om man bryter mot det så blir man avstängd.

Men det kan alltså ligga flera sådana här sidor på era servrar?

- Teoretiskt möjligt, även om jag inte tror det.

Vilket ansvar tycker ni att ni har för vad som ligger under su.se?

- Ja, det är klart att vi har ansvaret och vi tycker att det fungerar i normalfallet. Det har ju hänt att vi har varit tvungna att stänga av någon.

Hur drar ni lärdom av det här då? Vad händer nu?

- Ja, vi får naturligtvis titta igen på våra riktlinjer och se om vi behöver inskärpa ytterligare det ansvar som alla som får de här möjligheterna har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista