Stora förändringar väntar vid borgerlig landstingsseger

Den borgerliga oppositionen i landstinget presenterade på måndagen sitt nya gemensamma ekonomiska program för de kommande fyra åren. Totalt handlar det om 111 punkter för att förbättra vården och kollektivtrafiken.

Åtskilligt i programmet hänger visserligen på att det blir en borgerlig regering efter höstens val - men att förändra kollektivtrafiken i Stockholm klarar de borgerliga genom att skrota den nya enhetstaxan så fort som möjligt, säger folkpartiets oppositonsråd Maria Wallhager till Radio Stockholm.

Förutom att skrota enhetstaxan och öka utbyggnaden i kollektivtrafiken snarast möjligt omfattar de 111 punkterna bland annat att tillåta fler olika vårdformer i sjukvården. De borgerliga vill också lägga ut mer vård, till exempel stora delar av psykiatrin, på anbud. Satsningar på mer tillgänglig vård på tider som passar fler patienter finns också i programmet. Finansieringen av de 111 punkterna är dock en känslig del i planen.

Dels är stora delar av det borgerliga landstingsprogrammet beroende av att att det blir ett maktskifte också på regeringsplanet efter höstens val och dels finns minnen från förra gången de borgerliga hade makten i landstinget - då drog man på sig ett mångmiljardunderskott som fortfarande kastar en mörk skugga över ekonomin i vården.

Men oppositionsrådet moderaten Chris Heister är inte rädd för att - om man kommer till makten i höst - ska göra om samma misstag.

- Vi säger att vi ska driva en ansvarsfull ekonomisk politik med en budget i balans, säger hon till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista