Upplands Väsby ser över lokaluthyrning

Upplands Väsby kommun ska se över sina rutiner för lokaluthyrning efter att nazister i helgen hade ett möte i en lokal som tillhörde det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem.

Bolaget visste inte vilka som hyrt lokalen, utan trodde att det var en privatperson skulle ha fest.

Anita Ackeberg är säkerhetschef i Upplands Väsby kommun hon är upprörd.

- Väldigt allvarligt ser jag på det. Jag tycker det är obehagligt när jag tänker på att den här typen av grupper kan få möjlighet att nyttja kommunens lokaler för sina möten, säger hon. 

Det var i helgen som nazistiska organisationer, bland annat nationalsocialistisk front, höll ett möte i ett bostadsområde i Upplands Väsby. Mötesplatsen var Ekeborummen, en festlokal som ägs av det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem. Väsbyhem säger idag att de lurades - lokalen hyrdes av en 34-årig man som uppgav att han skulle anordna en 30-årsfest, bolagets marknadschef Jan Hedberg säger till Radio Stockholm att de aldrig skulle hyra ut till odemokratiska organisationer och att de tidigare lyckats förhindra såna uthyrningar. Han beklagar att det inte gick den här gången.

Upplands Väsby kommun, som äger Väsbyhem, säger idag också att kommunen inte har någon övergripande uthyrningspolicy.

- Jag kan väl känna att med anledning av det som har hänt nu så är det dags att ta tag i det igen och faktiskt kanske formulera någon slags policy eller riktlinjer som vi ska tillämpa vid uthyrningar, säger säkerhetschefen Anita Ackeberg.

Samtidigt fortsätter polisutredningen kring den mindre brandbomb, en så kallad molotov-cocktail, som kastades mot lokalen under mötet. Ingen person skadades och elden släcktes snabbt, men polisen rubricerar den händelsen som försök till mordbrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".