Politiker sprider felaktiga uppgifter på internet

I pressmeddelanden som läggs ut på partiernas hemsidor förekommer direkta felaktigheter. Det visar en genomgång som Radio Stockholm har gjort.

Folkpartiet hävdar till exempel att överfallsvåldtäkterna ökar, trots att polisen i Stockholm i höstas visade att det inte är så. För Radio Stockholm förklarar Madeleine Sjöstedt förklarar varifrån hon fått information så här:

- Från Brå, Brottsförebyggande rådet hade kommit ut med de siffrorna. Och det visade sig också att fullbordade våldtäkter under 2005 utomhus hade fördubblats.

Men varför drar du likhetstecken mellan utomhusvåldtäkter och överfallsvåldtäkter, för det är inte samma sak?

- Vad är i så fall en över... Vad säger du är skillnaden mellan en överfallsvåldtäkt och en utomhusvåldtäkt?

De politiska partiernas pressmeddelanden skickas inte bara ut till medier - med ett par enkla knapptryckningar kan vem som helst ta del av dem på partiernas hemsidor på internet. Men det är långt ifrån alltid som uppgifterna i de pressmeddelanden som publiceras är korrekta.

Madeleine Sjöstedt kände alltså inte till att det kan vara skillnad på en utomhusvåldtäkt - som är en våldtäkt som helt enkelt begås utomhus - och en överfallsvåldtäkt - som begås av en för offret okänd gärningsman och inleds med någon form av attack. Den statistik från Brottsförebyggande rådet som hon hänvisar till omfattar bara utomhusvåldtäkter, och där ingår även våldtäkter som begåtts av närstående och bekanta. Polisen i Stockholm gjorde däremot en särskild undersökning i höstas och den visar att just överfallsvåldtäkter inte ökar - något som var känt när pressmeddelandet publicerades.

Men folkpartiet är inte ensamt om att skicka pressmeddelanden med felaktigheter. Att överfallsvåldtäkterna ökar har också moderaterna hävdat. Miljöpartiet påstår på sin hemsida till exempel att en muslimsk förening hotas av vräkning, när det i själva verket handlade om att hyreskontraktet gick ut.

Socialdemokraterna skriver att 30-zonerna i Stockholm lett till att trafikolyckorna minskat, trots att trafikkontoret i den rapport det hänvisas till skriver att det ännu är för tidigt att dra några slutsatser om den saken.

Så här försvarade gatu- och fastighetsborgarrådet Leif Rönngren det i Radio Stockholm tidigare i år:

- Det är viktigt att säga att det är för kort tid för att dra de riktigt tvärsäkra slutsatserna, men tendensen ändå i utredningen redan nu visar på att olycksstatistiken har gått ner, men det återstår ju att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista