Ungdomar rånas på sina mopeder

Det har blivit vanligare att ungdomar blir rånade på sina mopeder under hotfulla former. Det kallas moppe-jacking, och de unga offren skräms ofta till tystnad.

På Kvarnskolan i Jakobsberg är det flera elever som vet att andra unga blivit av med mopeden på det här sättet.

- Det var en person som skulle tanka sin moped, och när han var klar kom det två killar och bad om nycklarna. De hade vapen så han gav dem nycklarna, han hade inget annat val, berättar Farida Gobitaca.

Mopeder är attraktiva att stjäla och under våren brukar stölderna öka. Men det blir också vanligare att unga rånas på sin moped. Enligt Leif Beronius som är kriminalinspektör på Norrortspolisen blev trenden med mopedrånen tydlig för drygt två år sedan.

- Oftast var det lite äldre pojkar i 17-18-årsåldern som kom på en moped, sökte upp de här ungdomarna och tilltvingnade sig mopeden. I och med det fick de då med sig både moped, mopednycklar och lås.

Totalt sett har faktiskt de anmälda mopedstölderna i länet minskat något de senaste åren - från omkring 1 600 år 2000, till drygt 1 400 förra året. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet. När det gäller hur många som rånas på sin moped är det svårare att få fram exakta siffror, eftersom det oftast anmäls som personrån.

Få mopeder som stjäls eller rånas återfinns, och de unga som blir bestulna förlorar mer än pengarna, säger Leif Beronius.

- Jag tror väldigt många ungdomar idag har vanföreställningen att de verkligen ska bli dödade när de blivit hotade. Skräcken är så stor för att hotet ska sättas i verket att de väljer att tiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista