Enklare att starta fristående förskolor

Från i sommar blir det lättare att starta fristående förskolor. Det står klart efter att de borgerliga partierna och miljöpartiet i riksdagen i dag, onsdag, fick igenom sina gemensamma förslag på skolans område.

I Stockholms stad kommer den nya lagen förmodligen inte att innebära någon större skillnad, enligt Per Torslund som är enhetschef inom barnomsorgen på utbildningsförvaltningen.

30 procent av förskolebarnen i staden går redan i enskilt drivna eller fristående förskolor, enligt honom.

Någon gigantisk ökning av fristående förskolor tror han inte heller att det blir.

Dagens beslut innebär också att inte bara kommunala utan även fristående gymnasier får rätt att driva det individuella programmet.

Kommunerna får också börja med flexibel skolstart, att eleverna får börja skolan både på vårterminen och på höstterminen, något som flera kommuner, bland annat Sollentuna, velat länge.

Bakgrunden är att regeringen lyckades inte nå enighet med miljöpartiet om friskolorna och då valde miljöpartiet att ansluta sig till de borgerliga och skriva egna lagförslag med dem.

Socialdemokratiske riksdagsledamoten Mikael Dmberg säger att beslutet hotar kvaliten i förskolan medan de borgerliga och milöpartiet i stället lyfter fram att kontrollen av de fristående skolorna skärpts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista