Fristående gymnasier får rätt driva individuella programmet

Fristående gymnasier får rätt att driva det individuella programmet på gymnasiet. Beslutet välkomnas av såväl frigymnasier som ansvariga på utbildningsförvaltningen i Stockholm.

- För elever som inte är godkända i de här grundläggande ämnena och inte får komma in på gymnasiet, så är det viktigt, om de nu har ett intresse för att bli sjömän, att kunna göra det. Det har de alltså inte kunnat göra förut, säger Tommy Bagge är fartygslärare på frigymnasiet Sjömansskolan i Stockholm.

På Sjömansskolan på Långholmen i Stockholm går idag ungefär hundra elever. Skolan har sedan höstterminen dispens från Stockholms stad för att ta emot elever från stadens skolor som går på Individuella programmet. Men i och med riksdagsbeslutet idag kan de alltså framöver ta emot elever på Individuella programmet från hela landet.

Idag är det ungefär 15 procent av eleverna på de kommunala skolorna i Stockholms stad som går på Individuella programmet. Tomas Persson som är chef på utbildningsförvaltningen tror att den nya lagen kan få stor betydelse. De kommunala skolorna kommer antagligen att få färre elever, eftersom fler kommer att välja individuella programmet på friskolor.

Enligt Tomas Persson är det en bra förändring eftersom det ger mer likvärdiga villkor för skolorna. Det kommer också att förändra mixen av elever, säger han till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".